Vechtende grutto's

Vechtende grutto’s

Het is lente en paartijd. Dan jagen de hormonen de grutto’s door het lijf. Er ontstaat  weleens een kleine ruzie, en soms mag je daar dan getuige van zijn. Ik was de gelukkige toeschouwer en hoewel ‘not the real thing’ wil ik u ook deelgenoot maken met wat plaatjes.

Om het geheel in te kleuren heb ik de grutto’s enig menselijk gedrag toegedacht.

Het begint allemaal met de ontmoeting in Friesland. 

Grutto ontmoeting

Grutto ontmoeting

 

De twee grutto-vrienden hebben elkaar het laatst ontmoet in de rijstvelden van Senegal in West-afrika. Ze hadden daar samen gefourageerd in de rijstvelden.  In de zomer eten ze voornamelijk dierlijk voedsel, bijvoorbeeld wormpjes die ze met hun lange gevoelige snavel uit de rond wurmen.  Maar in de winter en tijdens de trek zijn ze vegetarier.

Nadat onze vrienden tijdens de lange trek vanuit West-Afrika elkaar uit het oog waren verloren, kwamen ze dus elkaar hier in Friesland weer tegen.  In het begin was de stemming goed, maar al snel ontstond een ruzie-achtige sfeer en vlogen de verwijten over en weer.  Mijn kennis van het Grutto’s is niet zo dat ik kon verstaan waar het over ging, maar ik kreeg de indruk dat het over een vrouwtje was.  Zoiets als “ik zag je wel naar haar kijken hoor”. Het is tenslotte paartijd en zoals gezegd staan ze dan strak van de hormonen.

Grutto discussie

Grutto discussie

Al snel ontaardde de  discussie in handgemeen voorzover je dat bij grutto’s kunt zeggen. Een hoop gefladder en gepik naar elkaar. Aanvallen en schijn aanvallen.

gefladder en gepik

gefladder en gepik

Tenslotte moet er een de wijste zijn en die keerde de ander de rug toe. Nog een laatste schijnaanval na.

 

grutto gaat ervandoor

grutto gaat ervandoor

 

nog een laatste aanval na

nog een laatste aanval na

De afgedropen Grutto koos het luchtruim, waar hij nog even luid zijn ongenoegen ventileerde. 

Grutto vliegt weg

Grutto vliegt weg

Nog even een laatste opmerking, meer aan zichzelf in de trant van ‘hij zakt er maar in’ en weg was hij.

Gruttos gaat ervandoor

Gruttos gaat ervandoor

De overwinnaar keerde terug naar zijn maten, met zijn staart nog wat in de war.

grutto met staart in de war

grutto met staart in de war

Even later zat alles weer goed en keerde de rust weer in de Friese weiden. 

rust keer weer-6128

rust keer weer-6128

 

Na deze opwindende blog zal ik u de volgende keer wat meer vredige grutto plaatsjes voorschotelen. Maar dit kleine dispuut wilde ik u niet onthouden. En och het komt inde beste families voor.

Tenslotte heb ik mijn mooiste plaatje voor het laatst bewaard en in hoge resolutie. Klik hier voor de foto op volle breedte en in hoge resolutie.