De natuur is prachtig en romantisch. De mooiste beelden komen op de televisie langs. Het gevaar ligt op de loer voor jonge dieren. Met wat dramatische muziek eronder om het nog wat spannender te maken. Maar gelukkig, een zucht van verlichting, het veulen ontsnapt.

De werkelijkheid is vaak anders, het draait in de natuur om eten en voortplanten. De Blauwborst zingt alleen maar zo mooi om zijn territorium af te bakenen of vrouwtjes te lokken.  De vis ontsnapt niet en verdwijnt in de maag van de reiger. (zie mijn vorige Blog)

 

6817

Zingende Blauwborst

8078

Reiger met Visje, close-up

 

 

 

In het Wormerveld was ik er weer eens getuige van hoe naar dat eruit kan zien. Ik zat naar de weidevogels te kijken en af en toe ging er een stel de lucht in, dan weet je dat er een kraai of zo rondvliegt. Of een Blauwe reiger. Als die dan in het veld landt, zullen Grutto’s en Kievieten schijnaanvallen op hem uitvoeren totdat hij vertrekt.

Als opeens alles de lucht inging, dan weet dat het iets groters is, meestal een roofvogel, en ja, in dit geval een Buizerd.

3466

Alles de lucht in

3496

Buizerd met jonge Grutto

Kievieten, Grutto’s alles er achter aan.  Door mijn zoeker zag ik dat de buizerd ook wat in zijn poten had, het bleek een jonge Grutto te zijn.  De andere vogels bestookten hem voortdurend en op een gegeven moment werd het hem teveel. Hij liet zijn prooi vallen die vervolgens naar beneden viel.

3507

Buizerd met jonge Grutto en oudervogel-3507

 

3509

Buizerd met jonge Grutto en oudervogel-3509

De andere vogels bestookten hem voortdurend en op een gegeven moment werd het hem teveel. Hij liet zijn prooi vallen die vervolgens naar beneden viel.

3514

Buizerd lost jonge Grutto -3514

 

3515

Buizerd lost jonge Grutto -3515

 

3533

nog een korte achtervolging-3533

Na nog een korte achtervolging door een Grutto (het zou de oudervogel kunnen zijn), vloog de Buizerd weg en keerde de rust terug. Wat er van de jonge Grutto geworden is weet ik niet, maar waarschijnlijk is het na een val van misschien wel honderd meter niet goed afgelopen.