Torenvalk landt op paaltje samengesteld

Torenvalk in vlucht

 

 

Een roofvogel die in Nederland heel veel ziet, is de Torenvalk. Hoe vaak zie je niet langs de weg een Torenvalk bidden om dan met een steile duikvlucht in het gras te verdwijnen. Even later duikt hij of zij weer op en gaat op een paaltje de gevangen prooi vakkundig uit elkaar pluizen.

Biddende Torenvalk 2151

Biddende Torenvalk 2151, Gooise Heide

 

Torenvalk met prooi

Torenvalk met prooi, Harger- en Pettemerpolder

Een mooi gezicht, (tenzij je de muis bent natuurlijk) . Maar nog mooier is het als je in de gelegenheid bent een paartje Torenvalken een tijdje van redelijk dichtbij te kunnen bekijken en te fotograferen. Die mogelijkheid is er doordat twee fotografen in Gelderland een kijkhut hebben gebouwd op een stukje land waar een Torenvalk-nestkast hangt.

Zoals bij veel Vogelhutten zijn ook hier de ‘gebruikelijke’ zaken aanwezig, er is een vijvertje, er zijn takken en er hangen vogelzaadsilo’s. Toch is het hier anders, minder aangeharkt, het is er rommeliger, het lijkt er meer op een boerenerfje. En dat is kennelijk voor de Torenvalken aantrekkelijk.

De dagen ervoor was het winderig en regenachtig geweest, niet echt aantrekkelijke foto-omstandigheden, maar gelukkig was er voor deze dag ook wat zonneschijn voorspeld. En dat hadden we nodig. Uiteraard kwamen we niet alleen voor de Valkjes op een paaltje, maar wilden we ook wat actiebeelden. Daarvoor heb je licht nodig, veel licht. Gelukkig werden we op onze wenken bediend, zowel voor de vogels als door het KNMI. Regen soms, donkere luchten veel, maar ook opklaringen met zelfs af en toe een spatje zon. Het soort weer dat de engelsen “Four seasons in one day” noemen.  De verschillende lichtomstandigheden zie je duidelijk terug in de foto’s.

De volgende foto’s zijn allemaal in Vuren, Gelderland gemaakt vanuit de vogelhut

Torenvalk in regen en hagel

Torenvalk vrouw in regen en hagel

 

Torenvalk met wat bewolking

Torenvalk Man, met wat bewolking,  grijze lucht, maar de kleuren zijn wel mooi zacht

 

Einde van de dag mooi licht

Hetzelfde mannetje, Einde van de dag nu was er  mooi licht, met zachte kleuren.

De valken zelf waren behoorlijk aktief. De beheerders hadden wat muisjes voor ons achtergelaten en die werden op een paaltje gelegd. Meteen dook meneer Torenvalk naar beneden. Het muisje werd smakelijk opgepeuzeld. Intussen kwamen een aantal kraaien te dicht in de buurt van de nestkast en begon het mannetje deze te verjagen, een mooi spektakel dat vanuit de kast werd geobserveerd door mevrouw. Zij was nadrukkelijk minder aktief dan de man.

Op paal

Op paal

Over de opstelling hadden de beheerderS goed nagedacht.  Achterin een hoge paal met dwarsbalk waarop werd plaatsgenomen om de omgeving goed in de gaten te houden. Dan achter de vijver enkele lage palen waarop een muisje kan worden gelegd. De valken duiken dan vanuit hun hoge kijkpunt naar beneden en dat levert mooie vluchtbeelden op. Een tenslotte de vijver, waar je zaad kunt neerleggen voor de andere kleinere vogeltjes. Maar daar waren we niet voor gekomen.

Balanceeract

Balanceeract

 

Vrouwtje kijkt waakzaam rond.

Muisje wordt aangeboden

Muisje wordt aangeboden

 

Torenvalk B Dn Os 0899

Muisje wordt geaccepteerd

Het volgende muisje werd door het mannetje meegenomen naar het uitzichtpunt en niet opgegeten, maar aangeboden aan het vrouwtje. Die maakte van dit aanbod graag gebruik. Toen ook dit muisje ook was verorberd wat het kennelijk tijd voor de paring. In totaal drie keer waren we daar getuige van, twee keer op de hoge paal, dus aardig ver weg en een keer op een paal in een weiland een flink stukje weg. 

Bijna paring-

Bijna paring-

Paring

Paring

  

Na de paring

Na de paring

 

 

Tussendoor werd door beiden nog in de omgeving gejaagd. Ja, fotograferen vanuit een hut is ook veel wachten. Maar ons wachten werd steeds weer beloond en het lukte om wat mooie platen te maken.  Na een geslaagde fotodag hebben we de hut opgeruimd en spullen gepakt. Ter afsluiting nog een lekkere hamburger gegeten en met een volle geheugenkaart richting huis. Met dank aan de beheerders van de hut voor een geslaagde dag.

Landing

Landing