Rietzanger

Afgelopen week op zoek in het Schinkelbos naar de Blauwborst. Het was een zonnige dag en de omstandigheden leken redelijk. We waren wel wat laat op de dag, maar toch maar een kansje gewaagd. Dat viel tegen. Niet alleen geen Blauwborst, maar ook bijna geen andere vogels. Een enkele Rietzanger en wat Rietgorzen.

Rietgors

 

V Vormig Profiel, een Kiekendief!

Een veel fotografen, bijna nog meer dan vogels.
Dus wat teleurgesteld richting huis, maar ja, dat is het leven van een natuurfotograaf. Het kan wat tegenzitten. Totdat er opeens in de verte het v-vormige profiel van een roofvogel in de lucht verscheen!

Een meteen daarna in het riet aan de rechterzijde van de weg wegdook. Een Bruine Kiekendief! Snel de auto neergezet en het raampje open. Mijn medefotografe had eretribune. Ik besloot uit de auto te stappen en het dak als statief te gebruiken. Zo hebben we wel een uur lang naar de buitelingen zitten kijken van een paartje Bruine Kiekendieven.

Bruinen Kiekendief – Mannetje

 

Bruinen Kiekendief – Vrouwtje

We hebben in Nederland vier soorten Kiekendieven, de Steppenkiekendief, de Grauwe Kiekendief , de Blauwe Kiekendief en de Bruine. Kiekendieven zijn in de lucht te herkennen door hun V-vormige profiel en de ‘vingers’ aan de uiteinden van hun vleugels.  Hierbij hebben de Grauwe en de Steppen er maar vier en de blauwe en de bruine 5. Dus onze kieken waren de bruine of de blauwe. Verder zijn de mannen van de blauwe veel egaler van kleur. De onze waren dus de bruine. Ook zijn er van de blauwe maar enkele tientallen in Nederland. Dus die kans was sowieso minder.

Kiekendief jagend boven het riet

 

Kiekendieven jagen op gehoor, ze vliegen vaak enkele meters boven het maaiveld.

In de baltstijd, zoals nu maken ze vaak rare baltsvluchten hoog in de lucht. We konden dat wel waarnemen, maar fotograferen bleek toch een stuk lastiger.

En baltsend hoog in de lucht

Een ander kenmerk van de kiekendief is, dat ze zich als een blad naar beneden laten dwarrelen, richting nest. Dat was nog moeilijker scherp te krijgen. De autofocus van de camera blijft pendelen tussen gras en kiek. Nog wat meer oefenen dus.

De autofocus heeft het moeilijk met het verschil tussen riet en kiek

 

De kiekendieven werden ook belaagd door een paar kraaien. Hoewel de spanwijdte van de kieken behoorlijk is, is het toch een betrekkelijk kleine vogel. Ze boden wel partij aan de kraaien, maar die leken niet echt onder de indruk van snavels en klauwen.

Kraai en kiek geen goede maatjes.

Na dus een uurtje daar gezeten te hebben verscheen ook nog een paartje Torenvalken als kers op de taart. Dat was een mooie afsluiting van een onverwachte leuke middag natuurfotografie.

Kers op de taart, een paartje Torenvalken