Velduil

Velduil

 

Je hebt fotograferende vogelaars en fotografen die vogels fotograferen. Ik behoor tot het laatste soort. Dus het gaat mij niet om het verzamelen van soorten. Zo liet ik de roodkeelnachtenaal in  Hoogwoud aan mij voorbijgaan. Maar een velduil is een heel mooie vogel, dus daar wilde ik wel achteraan. In Zevenhuizen in Zuid-Holland was een aantal gespot.  Met onze teletoeters hebben we wel wat licht nodig, dus wachten op een zonnige dag. Maandag 18 januari was het zover, een van die zeldzame koude, zonnige dagen deze winter. Dus met Jeanette en Marga richting Zevenhuizen. Ik had begrepen dat de uilen zich normaal pas vanaf vier uur zouden vertonen, we waren dus ruim op tijd. Uilen nog niet, maar wel Torenvalken. Herinnert u zich nog de muizenplaag in Friesland van afgelopen winter? Hier is een link naar een artikel in Trouw. De friezen scheppen zelf de omstandigheden voor een muizenplaag, o.a. door het jagen op roofvogels, het verlagen van de grondwaterstand en het binnenhouden van koeien.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4504/Economie/article/detail/4226566/2016/01/18/Friese-boeren-scheppen-ideaal-muizenland.dhtml

Met wat meer bomen, heggen etc langs de rand van de akkers, zouden roofvogels beter kansen hebben, en dat Torenvalken wel een muisje lusten werd deze middag wel duidelijk een aantal Torenvalken. Eerst biddend;

Torenvalk-5771

 

Torenvalk biddend-5768

 

Dan, als een muis is verschalkt wordt die ontleed en opgepeuzeld.

Torenvalk-5675

 

Torenvalk met muis-5682

 

Torenvalk met muis-5677

De middag vorderde en inderdaad rond vier uur opeens, in te verte iets dat leek op een velduil.

Met onze mobiele schuilhut van Jeanette erheen.

Teletoeters-5972

 

en inderdaad, een prachtige Velduil, in het geploegde weiland.

Velduil-5803
Na enige momenten stil te hebben gezeten, ging ook de Velduil op muizenjacht. Vliegbeelden had ik graag getoond, helaas zijn die allemaal onscherp, dus nog wat oefenen.
Maar wellicht hebben Jeanette of Marga die binnekort wel op hun blogspot staan.
Jeanette’s blogspot

Marga’s blogspot

Al met al weer een geslaagde middag, in een winter die wat mij betreft niet veel fotografische hoogtepunten kent met dat grauwe en vochtige weer. Maar binnenkort is het weer lente!