Mannetje Bosbeekjuffer in dreighouding

Mannetje Bosbeekjuffer in dreighouding

0407

L’Huevenette

De Huveaune is een betrekkelijk kleine rivier in Zuid Frankrijk met een totale lengte van ongeveer 50km. Hij ontspringt in Sainte-Baume en stroomt bij Marseille de Middellandse Zee in. L’Huveaune heeft in Marseille een slechte naam, doordat hij in het verleden sterk was vervuild. Nu is dat minder. En vlak bij de bron is daar helemaal niets van de te merken. Het is dan een lieflijk, kronkelend beekje met helder water.

We logeerden er in de vakantie vlak bij. Stromend, koel en helder water en flink wat schaduw, de ideale omgeving voor bosbeekjuffers en ik meende die er vast wel te vinden moesten zijn. Na enig zoekwerk bleek dit inderdaad het geval.

0659

Bosbeekjuffers bij L’Huevenette

Deze juffer is in Nederland zeldzaam, in Belgie wat algemener. Een prachtige juffer, de vleugels van de mannetjes Kobaltblauw, van de vrouwtjes vaak doorzichtig groenig of bruin.

Bosbeekjuffer, Man, Provence.

Bosbeekjuffer, Man, Provence.

0662

Bosbeekjuffer Vrouwtje

De mannetjes hebben hun eigen territorium en als een ander mannetje in de buurt komt, wordt die gewaarschuwd weg te blijven. Dit wordt gedaan door de vleugels flink uit te spreiden en te ‘wapperen’.

0919

Bosbeekjuffers

Onmiddellijk na de paring worden de eitjes afgezet in het water. Het mannetje blijft dan vlak in de buurt met uitgespreide vleugels om concurrenten te weren.

0550

Vrouwtje Bosbeekjuffer bij eiafzetting

Mannetje Bosbeekjuffer, bewaking bij eiafzetting

Mannetje Bosbeekjuffer, bewaking bij eiafzetting

De Koperen beekjuffer komt vaak samen met de andere beekjuffers voor, zo ook hier. Het mannetje lijkt op de bosbeekjuffer, het vrouwtje wijkt duidelijk af, met de kenmerkende donkere achterpunten van de vleugels en de witte stip daarin.

Koperen Bosbeekjuffer

Koperen Bosbeekjuffer