Bijenorchis

Bijenorchis

Orchideeen hebben iets exotisch. Ik denk dan al snel aan Thailand, of de oevers van de Amazone. Maar Orchideeen komen ook in Nederland veel voor. Hoewel sommige soorten op de ‘Rode Lijst’ staan, zijn andere soorten vrij algemeen. De Brede wespenorchis bijvoorbeeld, staat bij mij voor de deur, letterlijk op de stoep!

Brede wespenorchis

Brede wespenorchis

Midden Juni kwam hij voor de deur bijna in bloei en vond ik het tijd maar eens wat fotos van orchideeen te maken.

Brede wespenorchis

Brede wespenorchis nog niet in bloei


Uiteindelijk toon ik hier vijf soorten, die met wat moeite, in mijn omgeving te vinden zijn. Dus de Brede wespenorchis. Het meest algemeen. Een zondagmiddagwandeling naar het JP Thijssepark in Amstelveen en je struikelt er bijna over. Ook daar in de omgeving, op straat aan de randen van de tuinen.
Brede Wespenorchis, bloem met paarse lip

Brede Wespenorchis, bloem met paarse lip

. Met wat geluk ook nog met een paarse ‘lip’ hoewel de groenachtige nog wat algemener is.
Brede wespenorchis, lichte lip.

Brede wespenorchis, lichte lip.

.

Ook een zondagmiddag-wandeling waard, is de Orchideeenroute in Hoofddorp. De route begint bij het stadshart en gaat dan onder de spoorlijn door naar het kantorengedeelte aan de Polarisavenue. Na de vroegere stadkwekerij vind je een strook nat grasland, met daarin de rietorchis.

Rietorchis

Rietorchis

. Net als de Wespenorhcis is ook de rietorchis is vrij algemeen, vaak in natte stukken grasland.
Rietorchis

Rietorchis

.

In het hoofddorpse bos, kom je dan de Grote Keverorchis tegen. Een onopvallende plant, bijna helemaal groen.

Grote keverorchis

Grote keverorchis

. Waar de naam ‘Keverorchis’ vandaan komt is mij niet duidelijk, ook de inviduele bloemetjes lijken m.i. niet op kevers.
Grote keverorchis

Bloemetjes keverorchis

Mijn favoriet van deze route is de Bijenorchis. Een echte orchidee zoals de meeste van ons zich een orchidee voorstellen

Bijenorchis

Bijenorchis

en hier nog een opname van de bloem.
Bloem bijenorchis

Bijenorchis

Als u nu nog even terugkijkt naar de Rietorchis, ziet u in de achtergrond een gele vlek, die zal ik even wat uitlichten. Het is de Kleine ratelaar.

Kleine ratelaar

Kleine ratelaar

. Hoewel de ratelaar geen orchidee is, vond ik hem hier toch wel thuishoren. De ratelaar is een halfparasiet, heeft wel bladgroen en kan dus sommige voedingsstoffen wel zelf aanmaken maar parasiteert voor andere op grassen. Boeren zijn niet gek op de ratelaar, omdat hij giftige stoffen bevat die koeienmagen irriteert, maar meer nog door zijn parasitaire gedrag tov grassen. Daarmee houdt de ratelaar grassen in toom waardoor de rietorchis meer kans krijgt. De ratelaar heet zeldzaam te zijn, maar zoals zo vaak, als je er eenmaal oog voor hebt lijkt hij wel overal te staan.

Dat is tenslotte niet het geval met de laatste orchidee uit deze serie, de Dennenorchis.

Dennenorchis

Dennenorchis

, De Dennenorchis komt een beetje voor op de Veluwe, maar voor groter aantallen moet je naar Terschelling of Schoorl. Het is een onooglijk plantje, hooguit 15 centimeter hoog en je moet heel goed zoeken. Maar als je hem dan hebt gevonden met die tere, behaarde witte bloemetjes is dat meer dan de moeite waard.
Dennenorchis

Dennenorchis

Nu weer snel op zoek naar nieuwe soorten, voor een vervolg blog.