Gevlekte Witsnuitlibel Gevlekte Witsnuitlibel, De Wieden, Mei 2014

Nadat we onze fotosessie van de Weidebeekjuffer hadden beeindigd, wilden we nog op zoek naar andere soorten. Bij Meppel zijn wat vennetjes waar we hoopten uitsluipende Gevlekte Witsnuitlibellen te vinden. Deze zeldzame libel komt in Nederland voornamelijk voor in laagveengebieden, zoals de Wieden. In 2012 was er een ‘invasie’ uit het oosten en was de Gevlekte Witsnuit ook gesignaleerd buiten zijn normale leefgebied.

 

 

Wel wat huidjes, maar helaas bij de onderzochte vennen slechts een vers exemplaar. Deze lag tussen de vegetatie en was naar ons idee niet levensvatbaar. Dus geen succesvolle zoektocht.

Op naar de Wieden, waar we wel een flink aantal vonden. Ze waren nog aan het opwarmen en konden dus worden gefotografeerd. Geen bijzondere fotos, maar het was toch de moeite waard deze mooie en zeldzame libel te kieken.

Gevlekte Witsnuitlibel Gevlekte Witsnuitlibel
Paartje Smaragdlibellen Smaragdlibellen in de Wieden, Mei 2014

Een andere soort die we hier aantroffen was de Smaragdlibel. Hier een mannetje en een vrouwtje. De Smaragdlibel is moeilijk te onderscheiden van de Metaalglanslibel, zeker voor een beginner zoals ik. Maar door het vroege tijdstip in het jaar is het waarschijnlijker dat het Smaragdlibellen zijn.

Hier ook nog een paring, zodat we ook in de toekomst kunnen blijven genieten van deze mooie libellen.

paar Smaragdlibellen Paring Smaragdlibellen, De Wieden Mei 2014

We kwamen ook nog een Bruine Korenbout tegen.

Bruine Korenbout Bruine Korenbout, De Wieden, Mei 2014

Tenslotte nog een huidje van een uitsluiper, welke libel dit is kan ik niet nagaan. ik vond het wel grappig hem hier bij te zetten. Al met al weer een geslaagde morgen. Onwijs vroeg op maar wel de moeite waard. En de Wieden is even een stukje rijden vanuit Badhoevedorp, maar ik maak dit tochtje binnenkort zeker weer eens heel vroeg in de morgen.

Libellehuid Libellenhuid