Heikikker

Heikikker

Blauwe kikkers. Ik had erover gelezen en wilde dat zelf wel eens zien. Tijdens de paarperiode worden de heikikkers blauw. Dat gebeurt meestal rond de laatste weken van maart, maar dit jaar door de milde winter waarschijnlijk eerder. Ik had al ruim van te voren geprobeerd uit te zoeken waar ik ze kon vinden. Dus afgelopen maandag op weg naar de Veluwe.  Het was mooi, warm weer en inderdaad heikikkers! Kleiner dan ik dacht en niet zo mooi blauw als ik hoopte. En overal riet en pijpestro.

Heikikker3-5248

 

Dat was nog een hele toer om ze mooi in beeld te krijgen.  Na wat te hebben rondgelopen en gefotografeerd besloot ik later in de week terug te komen, misschien waren ze dan blauwer.

Dinsdag en Woensdag lukte niet, maar Donderdag voor dag en dauw op. Het beloofde weer een prachtige, zonnige dag te worden. Dus rond half acht ter plekke en de fotospullen neergezet, maar nog geen kikker te zien.

veer-5310

Het was ijskoud, rond het vriespunt, mist over het water, het zonnetje kwam waterig op.

Ven-5291

 

Ook na een halfuur en een uur wachten nog geen kikkers. Ik wist dat het fenomeen maar 2 tot 3 dagen duurde, zou het soms alweer over zijn voor dit jaar? Op internet is altijd veel informatie te halen, maar juist de kleine praktische dingen moet je zelf ervaren.

Ik besloot er maar het beste van te maken, de absolute rust en het prachtige gebied waren ook zonder kikkers de moeite waard.

Bokeh-5319
Een beetje spelen met Bokeh.

 

Rond 11.00 besloot ik naar huis te gaan. Op de terugweg nog even naar een ander punt waar ik ze de maandag tevoren had gezien en zowaar, plotseling toch enkele heikikkers.  Spullen weer uitgepakt. Terwijl ik aan het fotograferen was kwamen er steeds meer. Kennelijk moeten de kikkers opwarmen.

Parende Heikikkers-5379

 

Parend, maar niet blauw

Heikikker4-5353

 

Dit exemplaar stak het pad over, op weg naar het water. De voorkant is blauwig, maar de achterzijde niet. Ik denk dat het blauwe al weer aan het verdwijnen was.

Heikikker-5236
Na nog een tijdje wat plaatjes te hebben geschoten met een voldaan gevoel naar huis. En volgend jaar nog beter geprepareerd op pad.
Kikkerdril-5332
De basis voor volgend jaar is met dit kikkerdril al weer gelegd.
Hoewel ze niet zo blauw waren als ik had gedacht, blijft het toch een unieke ervaring.