Libellen kennen drie levensstadia, Eitje, Larve en Imago. Imago is de fase die wij meestal zien, de rondvliegende helikopter. Maar dit is relatief de kortste fase in hun leven. Veel langer leven ze als larve onder water. In het geval van de Blauwe Glazenmaker duurt de larvefase ongeveer twee jaar. In die tijd vervelt de Blauwe Glazenmaker 9 tot 17 keer, voordat ze uiteindelijk boven water komen, voor de laatste vervelling, waarmee ze hun imago-gedaante aannemen.

Deze ontwikkeling, van Larve naar Imago is een Hemimetabole ontwikkeling, dat wil zeggen een onvolledige gedaanteverwisseling. De jonge dieren lijken al op de ouders en door middel van vervellingen groeien en krijgen ze steeds meer kenmerken van volwassen dieren. Eenmaal volwassen lijkt dus de larve al sterk op het volwassen dier en ontwikkelt hij zijn vleugels in één of meer vervellingen. (in tegenstelling tot bijvoorbeeld vlinders, waar de verpopping van rups tot vlinder tot een heel andere gedaante leidt.

Dus bij de laatste vervelling klimmen ze  uit het water en vervellen nog één keer.  Dit proces duurt ongeveer drie uur en heet uitsluipen. Ik ontdekte een larve die aan het omhoogklimmen was langs een rietstengel om uit te sluipen en heb dit proces vastgelegd. Dit is een geduld-werkje, want soms gebeurt er een halfuur niets, dan opeens in tijd van enkele seconden gebeurt er veel, dus op blijven letten en geconcentreerd de camera blijven bedienen.

Uit het water

 

Tegen het blad van de gele lis klimmen

Tijdens het uitsluipen is de Libel kwetsbaar, kan niet vliegen of terugkruipen, dus het uitsluipen gebeurt vaak in de vroege ochtend. Eerst wordt een geschikte planten- of rietstengel gevonden en begint de weg naar boven.

Juiste positie kiezen en drogen

Dan begint het proces van drogen. De larve moet eerst goed opdrogen, zodat de huid makkelijker kan openbarsten en het uitsluipen kan beginnen.

Droog, er ontstaat een scheurtje in de rug

Als de huid droog is, zie je dat op de rugzijde een opening ontstaat waardoor de libel langzaam naar buiten kruipt. De kop komt eerst, het beestje hangt dus ondersteboven.

Huidje breekt verder open

 

Kop wordt zichtbaar

 

Kop verder naar buiten

 

Hangend op de kop

 

Even rusten

 

Zij (in dit geval was het een zij) blijft dan even hangen en doet dan een “Epke” vanuit de rugstand naar rechtopkomen en aan de poten hangen.

Een Epke, van ondersteboven naar normaal

 

Vleugels beginnen zich te ontwikkelen

Nu weer even een korte pauze. En dan beginnen de vleugels zich te ontvouwen. De vleugels waren al aanwezig in opgevouwen toestand maar beginnen zich nu te ontvouwen, totdat ze hun uiteindelijke vorm hebben.

Vleugels ontvouwen zich

 

Vleugels ontvouwen zich verder

 

Vleugels ontvouwen zich verder tot uiteindelijke grootte

 

Vleugels zijn volledig ontvouwen en worden volgepompt met lichaamsvloeistof

Langzaam worden ze  volgepompt met lichaamsvloeistof.

Nu begint het proces van drogen. Dit kan wel weer meer dan een uur duren, al die tijd kan het beestje niet vliegen en is dus een potentiële prooi van vogels of kikkers.

Vleugels drogen uit en daarna kiest de Blauwe Glazenmaker het luchtruim

Tenslotte is het proces klaar, de Libel kan nu vliegen en kiest het luchtruim. Hoog inde boomtoppen worden de vleugels verder uitgehard en gaat het leven verder als Blauwe Glazenmaker zoals wij die kennen.

Het huidje blijft achter als een buitenaardse Alien