Hondskruid
Het orchideeënseizoen is nu wel voorbij. Misschien nog in het oosten van het land de zeldzame Herstschoeforchis, maar daar ga ik niet naar zoeken. Ter afsluiting nog wat late orchideeën dichter bij huis.
Hondskruid – Anacamptis pyramidalis
Ik begin met het Hondskruid hierboven als opening van deze blog. Bij Wijk aan Zee, letterlijk onder de rook van Hoogovens, nou ja Tatasteel zoals het tegenwoordig heet. In de duinen een aantal mooie beelden van staal en ertussenin, als contrapunt dan groepjes Hondskruid. Hier ook nog een close-up.
Hondskruid – Anacamptis pyramidalis
De Welriekende nachtorchis is ook vrij laat en nog dichter bij huis. In het Amsterdamse bos.
Welriekende nachtorchis – Platanthera bifolia
Hiervan geen groepjes, maar een solitaire soort. Wel mooi met tere kleuren.
Welriekende nachtorchis
Een van de laatsten is de vrij algemene Brede wespenorchis. Die staat bij mij op de stoep, dus ik kan goed zien wanneer die bloeit en wanneer die is uitgebloeid. Het exemplaar hier is overigens niet bij mij voor de deur. Wel mooi in het tegenlicht.
Brede wespenorchis – Epipactis helleborine
Uit de serie ‘Wespenorchis’ dan ook nog de Moeraswespenorchis. Mijn theorie is, dat als de omstandigheden goed zijn, soorten vaak in overvloed voorkomen. Als de omstandigheden niet goed zijn verdwijnen ze. Dat geldt speciaal voor de Moeraswespenorchis.
Moeraswespenorchis – Epipactis palustris
Op de plek waar het ze bevalt zijn het gelijk hele partijen. Orchideeën planten zich voort via fijn stofzaad, dat dan alleen kan ontkiemen met behulp van speciale schimmels. Het heeft dan ook geen zin orchideeën-zaad te oogsten en in de tuin uit te zaaien. Een andere manier van voortplanting is dmv uitlopers van de wortels. Deze methode wordt oa. Gebruikt door de Moeraswespenorchis, dit is de reden dat je ze vaak in tapijtjes vindt.
Moeraswespenorchis
Deze methode van voortplanting werkt ook voor de laatste soort van vandaag, de Dennenorchis.
Dennenorchis – Goodyera repens
Alleen verdwijnt hierbij de oude plant. Reden waarom deze soort weer zeldzamer is dan de Moeraswespenorchis. Zo zeldzaam zelfs dat er eigenlijk maar twee vindplaatsen in Nederland over zijn, namelijk de Waddeneilanden en de duinen bij Bergen. Buiten Nederland ook zeer zeldzaam. Het plantje is maar ongeveer 8 cm hoog en kan gemakkelijk over het hoofd worden gezien. Toen ik lag te fotograferen in Bergen werd ik aangesproken door twee oudere dames die vroegen wat ik zag. Na uitleg zeiden ze dat ze al dertig jaar ongeveer dagelijks hier langs kwamen maar de Dennenorchis nooit hadden opgemerkt. Hierop zei ik dat ze de volgende dertig jaar er zeker niet meer onopgemerkt voorbij konden lopen.
Volgend jaar op zoek naar meer soorten, wordt vervolgd.