lLandende Grutto

Grutto

Het is voorjaar en alle weidevogels zijn weer terug. Tijd om op bezoek te gaan bij boer Murk in Friesland. Murk heeft een gedeelte van zijn land onder water gezet om het de weidevogels naar de zin te maken.

Plas dras bij boer Murk

Plas dras bij boer Murk

Dat is niet onopgemerkt gebleven.  Hij heeft van Vogelbescherming Nederland dit jaar de nationale Gruttoprijs ontvangen, oa. een beeldje van een bronzen Grutto.  Er is een webcam geplaatst en via de site “Beleef de Lente”kun je live kijken naar “zijn” weidevogels. Maar er gaat natuurlijk niets boven de echte beleving……. dus op naar Friesland.

We hadden de trip lang vantevoren gepland. Een paar dagen tevoren waren de weersvoorspellingen al niet geweldig en inderdaad, het werd een grauwe, regenachtige dag, ook nog met onweer en bliksem.  Zelfs hagel en sneeuw in het Noorden, het was die dag eind april dat er een aantal ongelukken waren in Noordnederland door de gladheid. Een dat eind april.

 

Zwaar weer

Een regenhoos over de weilanden

Kluut in de regen

Kluut in de regen

 

Wat meteen opviel deze keer was een groot aantal Kemphanen.  Volgens Murk had hij de afgelopen dagen er wel 500 geteld. Zoveel waren het er niet dit keer, maar toch een flink aantal.

Kemphanen

Kemphanen en Gruttos

 

Weliswaar achterin de plassen, Kemphanen zijn bv veel schuwer dan de Kluten, maar toch goed zichtbaar.

Kemphanen

Kemphanen

De mannen regelmatig met elkaar in gevecht en met hun prachtig gekleurde manen.

Kemphanen-2060

Kemphanen

Kemphanen

Regelmatig vloog de groep op en landde na een rondje weer achterin de plas.

Kemphanen

Kemphanen

 

Dominant aanwezig zijn ook de Kluten. Niet zo schuw als de Kemphanen en regelmatig bezig met de paring. In een van mijn voorgaande blogs heb ik wat fotos gezet van dit paringsproces. Een facinerende gebeurtenis, heel erg de moeite waard in het echt te zien.

Kluten

Kluten

De scholekster schijnt het niet zo moeilijk te hebben in Nederland. Je komt ze overal tegen.In deze tijd van het jaar uiteraard in paartjes.  Ik vind het een prachtige vogel met hun rode snavel. Bij het ontwerp was natuurlijk de vraag, wat doen we er voor ogen bij. Dat werd dus matching rode ogen.

Scholekster-1376

Scholekster

Scholekster

 

Bij de kwikstaart was dat wat moeilijker. Moeten we die nou in zwart-wit houden, of kan er ook een kleurtje bij. En je weet als je niet kan kiezen doe je allebei. Dus een wit exemplaar en een geel exemplaar.

 

Gele kwikstaart

Gele kwikstaart

 

 

Witte kwikstaart

Witte kwikstaart

Dit alles omlijst met visdiefjes.  Ook in de paarstand. Ik heb over de Grutto en over de Kluten een aparte blog geschreven, dat zal ik ook doen voor de visdiefjes, dus hier maar een foto, maar meer in mijn volgende blog.

Visdiefje

Visdiefje

 

Dan om af te sluiten dit keer toch nog een keer de Grutto. Het blijft tenslotte onze nationale vogel en verdient alle aandacht. Het einde van weer een bijzondere tocht naar Friesland.

 

Grutto

Grutto