Deze keer een wat toeristische blog, doorspekt met flora- en faunaplaatjes. Transavia bracht ons naar de Algarve. We hadden een huisje gehuurd in het binnenland, ongeveer in de driehoek Loulé, Sao Bras de Alportel en Estoi.
Loulé is een wat grotere provincieplaats met een ‘Orientaalse markthal’ die stamt uit het begin van 1900. Op zaterdag is er een markt die een groot aantal bezoekers trekt, waaronder ook veel toeristen. De moorse oorsprong van Loulé is als je graag wilt, nog te ontdekken in bijvoorbeeld de overdekte straatjes.
Ten Oosten van ons huisje het stadje Sao Bras de Alportel. Iets meer slaperig Portugees, maar wel met een leuk lokaal museum in een prachtig oud herenhuis. De grote binnenplaats wordt gebruikt voor allerlei evenementen, vaak georganiseerd door de plaatselijke Engelse gemeenschap.
Estoi tenslotte, ten zuiden van ons vakantieonderkomen, wordt gedomineerd door de Parador die gevestigd is in een kasteel. Toen wij de vorige keer in de Algarve waren in 2008 was dit kasteel helemaal vervallen, de tuinen waren maar gedeeltelijk toegankelijk vanwege instortingsgevaar. Nu is dit allemaal prachtig gerestaureerd. Op het zonnige terras hebben we heerlijk geluncht en gekeken naar al het moois dat is opgeknapt.
Ria Formosa
Tevoren had ik mij uiteraard verdiept in de verschillende natuurgebieden in de Algarve. De bekendste is het natuurgebied “Ria Formosa”, een lagune landschap met een aantal eilandjes waartussendoor via een zestal ‘inlaten’ de zee in en uit kan stromen. Er is een klein bezoekers-centrum met een park erachter. Ria Formosa is een belangrijk vogelgebied, met vooral in het voorjaar en in het najaar grote aantallen trekvogels. Hoogzomer is de variatie minder, toen ik er was voornamelijk flamingos, kluten, stelkluten en zilverreigers. Maar niet in de aantallen die er in voor- en najaar zijn.
Tegen de Spaanse grens aan is een ander vogelgebied, de Castro Marim wetlands. Er is een mooie vogelkijkhut, die uitkijkt over een groot plas-drasland. Helaas was die nu helemaal drooggevallen en was er weinig vogelverkeer. Wel een grote groep koereigers. Ongetwijfeld is er nog veel meer te zien voor de ervaren vogelaar, maar om te fotograferen denk ik dat ik terug moet komen in een ander jaargetijde,
Tenslotte Ludo en de Lagune van S. Lourenco. Deze gebieden maken deel uit van de Ria Formosa. Ze liggen naast elkaar, grofweg tussen het vliegveld van Faro in het oosten en de golfbanen van Quinta do Lago. Erachter zoutpannen waar nog op ambachtelijke zeezout wordt gewonnen. Deze zoutpannen trekken ook grote aantallen waadvogels aan, waaronder het symbool van de Ria Formosa, de stelkluut.
Verder hebben we nog het stadje Tavira bezocht. Een van de leukere plaatsen aan deze zijde van de Algarve. De stad ligt aan de monding van de rivier de Gilão. Toen wij er waren was het zwaar bewolkt. Er is een kleine fadoshow van 45 minuten, die de moeite waard is. Sinds ons laatste bezoek is er ook een museum bijgekomen met als thema de moorse achtergrond van Tavira. De moeite waard!
Tenslotte dan de grensplaats Ayamonte, net over de spaanse grens. Met een prachtig centraal plein gedecoreerd met kleurige tegels. Typisch een grensplaats met winkels en een kleine markt die door veel toeristen wordt bezocht.
Een fijne vakantie, voor de vogels moet ik zeker nog een keer terugkomen in voor of najaar!