Tijdens onze vakantie in de Extremadura heeft Gertjan mij naar een plek gebracht waar je goed bijeneters kan fotograferen. De parings-cycles van vogels bestaat uit een aantal onderdelen: Paarvorming en bestendigen; een hol maken; paren;, broeden etc. In de week die ik er was kon ik uiteraard maar een gedeelte van deze cycles meemaken en deze week was dat vooral het bestendigen van de paarband en een gedeelte van het graven van een hol. De band wordt onderhouden oa doordat het mannetje op zoek gaat naar een prooi en dat dan het vrouwtje aanbiedt. Prooioverdracht is een van de onderwerpen die voor natuurfotografen interessant is.
Bijeneters zijn kleurrijke vogels
die voornamelijk leven van libellen, bijen, vliegende torren, sprinkhanen etc.
de prooi wordt uitsluitend in de lucht gevangen en met een lange puntige snavel, zodat stekende insecten geen kans krijgen. Voordat ze opgegeten worden, wordt het steekmateriaal nog even verwijderd door ze tegen een tak te wrijven.
Bijeneters broeden in holpijpen, van ongeveer 1,20 meter diep die enigszins schuin omhoog lopen, zodat water er niet in kan stromen.
Deze pijpen graven ze zelf en kunnen gevonden worden bij steile wanden van waterlopen of meertjes, maar ook ‘holle’wegen of andere plekken waar een steile, zanderige wand voorhanden is.
Toen ik met Elly besprak dat een van ‘wensfoto’s’ is het fotograferen van een bijeneter met een libel in zijn snavel, zei ze: “het zijn wel bijen-eters” en daar heeft ze natuurlijk gelijk in, dus mijn verwachtingen waren een beetje getemperd.
Al vrij snel kreeg ik het eerste paar voor de lens. Maar op een gegeven moment doemde een donkere schaduw op achter hun plek.
Een zwarte spreeuw. Ook hun nesttunnel was niet veilig, de spreeuw leek ook daar wel belangstelling in te hebben.
Na een aantal keer van hun plek verjaagd te zijn, verdwenen de Bijeneters. Ik heb nog een tijdje gewacht, maar zonder resultaat. Gelukkig had Gertjan ook nog een andere plek en ook daar kreeg ik ze al vrij snel in beeld.
Het mannetje vliegt weg, op zoek naar een prooi en soms blijft het vrouwtje dan zitten wachten. Het mannetje komt terug, biedt de prooi aan en het een en ander herhaalt zich.
Tussendoor wordt soms ook even in de nesttunnel gekeken of gegraven, je ziet dan soms het zand aan de snavel van het mannetje, je ziet dit bij een aantal van de fotos. In dit geval wordt nestmateriaal meegenomen.
Soms is het vrouwtje er niet als het mannetje met zijn prooi terugkomt. In dit geval bleef hij even wachten, maar toen het telang duurde werd de kever maar zelf naar binnengewerkt.
Tenslotte, vlak voordat ik van plan was terug te gaan, toch nog mijn libel. Ik sluit af met de prooioverdracht van de libel. Met dank aan Gertjan voor een heel geslaagde ochtend fotograferen.
Een geweldige serie Henk.
Onze complimenten…….
De tekst erbij geschreven is OOK leuk.
Wat een prachtige serie laat je hier zien, Henk.
Heerlijk om de tekst te lezen, zodat je de foto’s en de leefwijze van de Bijeneters goed kunt begrijpen.
Groet, Marga
Dag Henk
Wat een geweldige mooie foto’s,!
En die kleuren!!!!
Echt prachtig.
Tekst erbij maakt een hoop duidelijk.
Groetjes Anna
Prachtig Henk! Je hebt ze fantastisch in beeld gebracht. En volgens mij had je zon….
Genieten. Wat zijn ze toch mooi.
Heel mooi in beeld gebracht!
Ik heb nog nooit een bijeneter in het echt gezien, maar deze zijn prachtig gefotografeerd!
Geweldige serie Henk. Je hebt mooi de tijd gehad ze te fotograferen en je hebt hun doen en laten prachtig vastgelegd. Wat zijn het mooie vogels. Helaas heb ik ze nooit gezien. Moet toch een in mei daarheen.