Lepelaar-4554

Lepelaar, Balgzand


Is het al lente?  Cees was er niet van overtuigd. Vorig jaar had hij mijn blog gelezen met broedende vogels en de uitspraak aan het eind ‘kortom het is lente’. Dit jaar had hij dit nog niet zien langskomen op mijn website, en daarom vond hij dat het nog geen lente kon zijn.

 

Tja wat moet je dan, toch maar op zoek naar ‘lente-signalen’ Dit jaar de terugkeer van de zomergasten. Ik ben daarom afgereisd  met Elly van de fotogroep van het IVN Amstelveen naar Balgzand in het noorden van Noord- Holland.

 

Laten we maar eens beginnen met de Lepelaar. (1) Een van de eerste zomergasten die terugkeren naar Nederland. Hoewel ze graag in groepen broeden en rondtrekken, was deze wat afgedwaald van de groep. De anderen bleven aan de overkant van het water zitten, maar deze kwam goed in de richting. Volgens de vogelgids heeft de Lepelaar rust nodig om te broeden, maar dit lijkt in tegenstrijd met de plek die ze bij Halfweg hebben gevonden.  Vlak naast de drukke A200, en vlak achter een benzinestation zit een kleine kolonie. Goed vanaf de weg te zien, hoewel nu de boombladeren wat in de weg komen te zitten.

 
Tureluur-4423
Dan de Tureluur. (2) Elly vertelde dat ze de vorige keer op deze blek enige tientallen Tureluurs had gezien en kunnen fotograferen. Vandaag kwam er maar een langs en in een ongunstige hoek, toch nog dit plaatje van kunnen maken.

 

Kluut-5179

Kluut, Balgzand


Dan een van mijn favoriete soorten, de Kluut.  (3) Deze waren vandaag wal talrijker. En wat een mooie vogel. Mijn zijn kromme snavel veegt hij door het ondiepe water, als het ware ‘maaiend’op de tast zoekend naar ongewervelde waterdiertjes. (4)
Kluten-5168

Kluten foeragerend, Balgzand

Dat betekent dat er geen waterplanten mogen groeien en daarom is de Kluut vaak te vinden  in pionierssituaties, nieuwe plassen etc.  In Maart en April keren ze terug vanuit de Atlantische kusten van Frankrijk waar ze hebben overwinterd. Duidelijk een lentesignaal dus. (5)
Kluten-5168

Kluten, Balgzand

 

Dan nog wat bijvangst, nog wat broedvogels / wintergasten en andere soorten.

Scholekesters-4434

Scholeksters, Balgzand


De scholekster, een andere favoriet van mij is meer een standvogel. Je vind ze het hele jaar door. (6)

 

Kokmeeuwen-4443

Kokmeeuwen


Net als de Kokmeeuw (7)

 

Brandgans 4397

Brandgans, Balgzand


Dan een drie ganzensoorten, de Brandgans (8) een schuwe wintergast die je vaak in heel grote groepen vind. Als je te dicht in de buurt komt kiezen ze massaal het luchtruim. Een goede plek om ze bekijken is bij Marken, richting de vuurtoren. Vanaf de dijk zie je vaak grote aantallen, je kunt er niet in de beurt komen, dus ze blijven dan vaak zitten.

 

Rotganzen-4505

Rotganzen, Balgzand


De rotgans (9), hier met veel misbaar landend tussen wat soortgenoten.

 

Grauwe Gans-4614

Grauwe Gans, Balgzand


En dan tenslotte de grauwe gans (10). Hoewel er veel geklaagd wordt over overlast, toch een heel mooie vogel.

De laatste foto laat een grauwe gans zien met jongen,

Grauwe Gans met pullen-4597

Grauwe Gans met pullen


Kortom, het is LENTE!