een selectie van mijn foto's van juffers en libellen
Uitsluipende Blauwe glazenmaker
Libellen leven het grootste gedeelte van hun leven onder water als larf. Pas aan het einde van hun leven, als het tijd is voor de voortplanting komen de larven boven water. Ze zoeken dan een rietstengel, graspol of tak en kruipen naar boven. Ze hechten zich bovenin vast en ondergaan dan een gedaante verwisseling. De rug van de larve scheurt open, de libel kruipt eruit, poten eerst. Hij klemt zich nu vast en begint vleugels en lichaam op te pompen. Als dit is gedaan begint het proces van uitharden, dat wel enkele uren kan duren. Tenslotte als alles in vorm is en goed opgedroogd vliegt de nieuwe libel weg.
Echte Libellen
Libellen kun je onderverdelen in Echte libellen (Odonata) en juffers (Zygoptera). Juffers onderscheiden zich door een wat dunner achterlijf. Ze hebben vier vleugels die allevier dezelfde vorm hebben. Hun ogen raken elkaar nooit. Als ze stil zitten zijn de vleugels samengevouwen naast of boven het lichaam. Echte libellen hebben hun vleugels juist opengevouwen in rust. De ogen kunnen elkaar raken, of iets uit elkaar staan, maar nooit zoals bij een juffer, waar ze echt aan de zijkant van de kop zitten.Maar zoals altijd, als je eenmaal het verschil ziet, is het duidelijk en kun je het niet meer ‘niet zien’
In Nederland zijn ongeveer 70 soorten libellen waargenomen, 45 Echte libellen en 25 soorten Juffers. Ongeveer omdat er soorten bijkomen. Soorten die uitsluitend zuidelijker werden waargenomen, komen steeds vaker ook in Nederland voor.
Juffers
Juffers zijn echte jagers. Net zoals de Echte libellen leven de larven onder water en jagen daar ook. Ook juffers komen aan het einde van hun leven boven water, vervellen dan voor de laatste keer en nemen hun gedaante aan zoals wij die kennen. Vaak worden juffers waterjuffers genoemd. Waterjuffers maken echter maar een gedeelte uit van de groep juffers, de groep is dus groter dan alleen maar waterjuffers.