Pareldhagedis,

Parelhagedis, Extremadura

Wat een rare titel voor een Blog en een die vast niet door de Google zoekalgoritmes gevonden gaat worden maar toch.

Wat is het geval, we moeten terug naar 1970. Wiskundige John Conway bedacht een spel en noemde het  “Life”.  Je neemt een oneindig raster, kleurt daar een aantal hokjes in en laat de rest wit. Dat is generatie één.  Generatie twee ontstaat door consequent en gelijktijdig deze twee regels toe te passen:

  • Een ingekleurd hokje met vier of meer of minder dan twee ingekleurde buren wordt wit.
  • Een wit hokje met precies drie ingekleurde buren wordt gekleurd.

Dan volgt het wonder, stop het beginpatroon met die twee regels in een computer en je ziet een verbazende rijkdom ontstaan van bewegende, zich herhalende,  chaotisch stabiele  of zelfs eeuwig groeiden patronen.

Nu jaren later, beschrijft Michel Milinkovitch van de Universiteit van Geneve dat precies dit patroon is gevonden bij de Spaanse parelhagedis. Bij jonge dieren zijn de schubben nog bruin of wit. Maar in de loop van de volwassenheid worden ze groen of zwart volgens dit beschreven labyrint patroon.

Parelhagedis schubbenpatroon

Parelhagedis Schubbenpatroon

Toen ik de Parelhagedis fotografeerde in de Extremadura had ik hier geen idee van. Ik las hierover voor het eerst in het artikel in de NRC  van 13 april j.l.    Dus een lange inleiding tot de onderstaande foto’s van de Spaanse Parelhagedis.

Parelhagedis

Parelhagedis

Moet u nu zo’n eind weg om een prachtige hagedis te vinden.  Nee, dichter bij huis zijn ook prachtige hagedissen te vinden.  Bijvoorbeeld de Zandhagedis. Afgelopen zaterdag een van de weinige zonnige dagen deze lente en ook wat warmer.  Dus prima om zandhagedissen te spotten in de Amsterdamse waterleidingduinen.  Hier een mannetje dat zich opwarmt in de zon.

Zandhagedis - Man

Zandhagedis – Man – AWD

En ook een vrouwtje, wat minder groen maar ook mooi.

Zandhagedis - Vrouw

Zandhagedis – Vrouw

Nu kan ongetwijfeld ook het schubbenpatroon van de zandhagedis worden gesimuleerd met een soortgelijk algoritme, maar daar moet dan nog even op gestudeerd worden. Ik heb het in ieder geval niet geprobeerd, maar ik ben dan ook geen wiskundige maar natuurfotograaf.

Zandhagedis - Man Patroon-

Zandhagedis – Man Patroon-

De zandhagedis zal het weinig uitmaken, als die maar in het zonnetje kan liggen. En gegeten moet er ook.  Een soort sluipwesp die met zijn lange legboor in het vermolmde hout boorde, maar deze dus niet meer.

Zandhagedisman etend

Zandhagedisman etend

Tenslotte als u de natuur in gaat, let op op teken.  Ook de zandhagedis valt hieraan ten prooi, let op achter zijn linkerpoot, maar liefst twee stuks. De zandhagedis zelf is niet groter dan onggeveer 15 cm, dus de teken zijn werkelijk miniscuul .  Dus een goede controle na een natuurwandeling is heel belangrijk.

 

Teken

Teken

O ja, het eerste gedeelte van mijn blog heb ik ontleend aan het artikel in de NRC, als u het hele artikel wilt lezen, klik dan hier.

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/04/13/de-wiskunde-leeft-op-deze-hagedis-8161539-a1554308