Blog #056 Glencoe 2-NL

Blog #056 Glencoe 2-NL

4357

River Coe close up 4160

River Coe close up

 

Vrijdagmorgen, opnieuw een regenachtige morgen  en de voorspelling was ook regen voor de rest van de dag. Wilco besloot een presentatie te geven over zijn fotografische werk en de manier waarop hij tegen fotografie aankijkt. Erg informatief, maar ik had al wat van zijn werk gezien en was daarvan onder de indruk. Vaak heel minimalistisch, maar hoe eenvoudiger het eruit ziet, hoe moeilijker het is. Mijn persoonlijke motto is, dat ik nog niet goed genoeg ben voor eenvoudige fotos.

In de middag leek het toch dat we enige droge momenten zouden beleven, dus op naar Glen Etive. Door dit dal loop de Rivier de Etive met alweer heel veel stroomversnellingen. De wind blies onstuimig en het was Vrijdag de 13e, dus het recept voor narigheid. Ik had mijn statief en camera klaar gezet voor de opname hieronder toen een onverwachte windvlaag mijn statief omver blies. Schade aan zowel camera als lens……. Gelukkig(nou ja) functioneerde mijn camera nog naar behoren, alleen de buitenkant leek beschadigd. Hetzelfde voor de lens, maar ondanks dat was het niet mijn meest geslaagde momentje.

River Etive waterfall 4291

River Etive waterfall

De foto van de Etive bleek later een van mijn favorieten te worden en de camera is binnenkort gerepareerd. Dus hopelijk zal alleen de aardige foto overblijven als herinnering aan deze plek en zal de rest snel vergeten zijn.

Na een kleine stemming besloten we de dag af te sluiten bij het Kasteel Stalker, zo’n 40 kilometer noordelijk van het plaatsje Oban aan de Schotse westkust. Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis en achtergrond van het kasteel klik dan hier

Stalker Castle with dull light 4308

Stalker Castle with dull light

Het kasteel is volledig omringd door het water van Loch Laich. We begonnen met wat standaard fotos en ons groepje ging daarna aan de gang met een foto vanuit het water. Ik ontdekte dat mijn laarzen lekten en ging terug het droge op. Ik pakte mijn spullen in en ging zitten wachten op de anderen. Het bleek dat zij iets geduldiger waren en dat ze bleven wachten op mooier licht. Ik bleef zitten en hoopte dat ze snel klaar zouden zijn.

Op dat moment braken de wolken voorzichtig open en een smal strookje roze licht brak door. Dus ik haastte me om mijn spullen weer tevoorschijn te halen, de lucht kleurde steeds meer roze. Ik moest snel werken, het zou nog maar enkele minuten licht zijn. Snel werd de avondhemel donkerblauw. Maar ik had mijn opname gemaakt, dankzij het geduld van mijn reisgenoten.

Stalker Castle at sunset 4340

Stalker Castle at sunset

Een leuke afsluiting van de dag, ondanks het ongelukje eerder op de dag. Moe maar voldaan zoals het gezegde is, keerden we om 19.30 terug naar de Glencoe Inn.

Zaterdag, onze laatste volle dag. De Drie Zusters hadden al de hele week op onze agenda gestaan, maar de omstandigheden waren niet goed genoeg. Vandaag een nieuwe poging. Toen we aan kwamen  op het plateau met een mooi uitzicht, merkten we opnieuw dat het gebied erg populair is. Een andere fototour kwam ons tegemoet. Ongelukkig genoeg hadden ze hun bus net geparkeerd in de richting waarin wij gingen fotograferen. Het was dezelfde groep die we een dag eerder al hadden gezien in Glen Etive, die Nederlanders, je ziet ze overal.

Three Sisters 4390

Three Sisters

Ze maakten hun fotos, maar toen bleven ze nog overal  hangen en babbelen voordat ze eindelijk vertrokken en kon ik mijn foto’s maken. Ja, het leven van een hobbyfotograaf is niet gemakkelijk….

Glencoe Lost Valley 5036

Glencoe Lost Valley

Aan het einde van de ochtend sloeg het weer opnieuw om en vertrokken we naar een mooie locatie met de rivier de Coe voor ons en de Bidean Nam Bian als achtergrond (Gaelic voor hoogste top van de heuvels – de Bidean is de hoogste berg van de streek Argyll). Een zilveren rivier die door het onaangetaste  landschap stroomt. We hoopten op wat mooie zonnestralen door de wolken heen en uiteindelijk gebeurde dat ook.

Meandering River Coupall with Black Mount as backdrop 4402

Meandering River Coe with Bidean Nam Bian as backdrop

 

Tegen de middag waren we doornat en snakten naar koffie, dus op naar het Kings House Hotel. Opnieuw kwam een roedel herten dicht bij de bus, maar geen aardige fotos deze keer. Ik zat achterin de bus, maar  de aanblik en de herinnering is er wel.

De regen bleef maar stromen, we besloten een ‘bustour’te doen door de Glen Etive. Mooie vergezichten in een steeds wisselend landschap.  Hoe verder in het dal , hoe meer bomen en weelderig groene struiken. Hier en daar ontdekten we herten.

Rain in Glen Etive 4444

Rain in Glen Etive

Ik had geen lange lenzen bij me, dat is voor een volgende gelegenheid.  Omdat de regen bleef aanhouden keerden we wat eerder terug dan andere dagen naar de Glencoe Inn om wat fotobewerking te doen. ’s Avonds hadden we een laatste fotobespreking.

De  volgende dag, zondag, was de reis terug naar Amsterdam en namen we afscheid. Het was een hele leuke fototrip, in aardig gezelschap en met uitstekende begeleiding en fotografische ondersteuning. Dank aan mijn fotomaten Liesbeth, Elena, Marianne, Sandra, Davy, Quinten en onze Guru, Wilco Dragt.

My teammates, foto byWilco Dragt

My teammates, foto by Wilco Dragt

 

and me foto by Wilco Dragt

and me foto by Wilco Dragt

 

link to background page

 

20 Comments

 1. Henk, wat een mooie en goed verzorgde foto’s laat je hier zien.
  Ondanks en dankzij de regen en zware bewolking is het een prachtige serie geworden.
  Vriendelijke groet, Marga

  • Dank je wel, landschappen is nu iets waar ik wel mee verder wil. Is me goed bevallen.

 2. Hoi Henk, je had wel ontzettend veel pech met al die regen. Ik ben al een paar keer in die streek geweest en had meer geluk. Het kan echt anders, dus laat je niet weerhouden zo’n reis nog eens te ondernemen. Het is daar zo mooi om landschappen te fotograferen.
  Ondanks de regen is het jou heel goed gelukt om mooie foto’s te nemen en de sfeer in die streek weer te geven.
  De watervallen heb je prachtig genomen met wat langere sluitertijden, maar ook weer niet te lang.
  Ik heb je twee berichten met veel plezier en met veel herkenning gelezen en bekeken. Prachtig!
  Groet, Elly

  • Elly,

   leuk te zien dat je het herkent. Ja die regen was niet plezierig, maar als het blauw en lieflijk was geweest dan had dat niet de Schotse sfeer weergegeven. Ik zou graag nog eens in de winter gaan, als de toppen met sneeuw zijn bedekt en dan wat mooie zonsopkomsten. Wie weet.

 3. Henk B

  Dag Henk.

  Ik zit met veel plezier naar je foto’s te kijken.

  Henk

 4. Dag Henk

  Wat een prachtige foto’s!
  Je doet absoluut niet onder voor een professional!

  Gr. Anna

  • Nou bij een prof levert het op, deze grappenmakerij kost alleen maar. Maar ja als ik dan het resultaat zie. Bedankt voor het compliment.

 5. Ron Verwey

  Met plezier lees ik je teksten en met bewondering kijk ik naar de foto’s.
  Je bewijst hier dat ook bij slecht weer de foto’s de moeite waard kunnen zijn.

  Groet
  Ron

  • Ron, je zou bijna wensen dat het altijd van dat mooie fotoweer is, blauwe luchten zijn maar saai…………….

 6. Bernadette

  Jeetje Henk. Prachtige foto’s. Sybe kan niet geloven dat jij deze foto’s echt hebt gemaakt. Feest om naar te kijken.

 7. Marianne de Ruijter

  Wat een mooi verslag heb je van onze reis gemaakt! Ik was alle regen al weer bijna vergeten. Het druilerige weer levert ook bij jou hele mooie beelden op. Goed te lezen dat je camera weer gerepareert is, en hoe is het met je lens?

  • Marianne, ik hoef maar naar de laatste foto te kijken die Wilco van mij heeft gemaakt en ik weet weer hoe nat we waren. Maar nu ben ik wel weer opgedroogd en klaar voor de volgende tocht. De lens had ik zelf geplakt, werkte wel goed maar het zag er niet uit. Die heb ik uiteindelijk toch ook maar weggebracht.

 8. Super verhaal Henk, ik zit weer helemaal met mijn gedachten in Scotland. Ik heb genoten van je verhalen en je gezelligheid. En ook bij het lezen van dit prachtige verhaal zie ik je weer voor me. Ook zie ik het beeld voor me dat statief met camera werd gevangen door de wind. Maar wat bleef je ondanks die tegenslag positief.
  Henk super bedankt dat ik je heb mogen leren kennen, en uiteraard geld dit ook voor onze andere reizigers. Een super gezellig stel bij elkaar!

  • Als ik het zelf teruglees komt het ook weer helemaal terug. Was heel inspirerend, we doen vast wel eens iets over in Nederland.

 9. Sandra Lelieveld

  Wat leuk om dit te lezen Henk. En wat heb ik spijt dat ik toch niet naar beneden ben gelopen als ik jou foto zie bij de river Etive waterfall.
  Maar ja, hopelijk komt er nog een mogelijkheid. Wat dit gebied is het zeker waard om nog eens te bezoeken. De regen had ook zijn voordeel. Wat een fantastische watervallen hebben we gezien. Het was een fantastische reis en gezellig gezelschap!! fijn dat je camera en lens binnenkort weer goed functioneren. En dat weer op naar de volgende reis!!

  • Sandra, Was inderdaad een hele mooie reis en goed gezelschap. Ik ben zeker van plan nog eens terug te gaan, bv een weekend, last minute booking als ik weet wat het weer gaat doen. Nu was het wel mooi dramatisch weer, maar ik zou ook nog wel wat mooie zonsopgangen willen fotograferen.

 10. Vrijdag de 13e, wat een verhaal, maar Henk geen lange lens mee, kom op, minimaal een 24-70 + 70-200 en als het kan aan de onderzijde een groothoek 12-24 of 16-35 😉 maar wat ik lees bevalt me wederom! Maar wat ik zie ook…enneh ik zou Wilco eens aanspreken of het feit dat hij niet even die bus het ravijn in geduwd heeft en met collega reisleider e.e.a. regelt voor je 🙂 Enfin! Genoten van je verslag en dito FRAAIE goede foto’s!
  //Dave
  p.s. wat een nattigheid en dan RESPECT voor de fraaie druppelvrije opnames!

  • Henk

   Dank je wel voor de reactie. Ondertussen is alles gerepareerd. Ik had wel een 70-200mm bij me, maar niet in de auto, in het hotel. Dat helpt niet echt… Een collega fotografe had de auto weggeshopt, maar dat ging me te ver. Een die druppels, je weet niet wat ik allemaal heb weggegooid.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *